Nauja atliekų išvežimo tvarka ir mokesčiai

Nuo š.m. gegužės pagal naują atliekų tvarkymo ir surinkimo tvarką, sostinėje įvedama 14 skirtingų rinkliavos dydžių: daugiabučiams, individualiems namams, viešbučiams, gydymo, maitinimo įstaigoms, sodininkams ir kt. grupėms. Kiekvienoje šių grupių žmonių veikla labai skirtinga, tad skirtingos ir susidarančių atliekų sutvarkymo sąnaudos.

Pastovioji dvinarės rinkliavos dalis visoms šioms grupėms yra vienoda – ir nustatoma pagal turimo nekilnojamo turto plotą. Ši pastovioji dalis mažinama nuo 0,29 iki 0,18 Eur / kv. m.

Kintamoji dvinarės rinkliavos dalis priklauso nuo mišrių komunalinių atliekų susikaupimo normos. Kiekviena minėta grupė jų sukaupia labai skirtingai, pvz. gyvenamosiose patalpose susidaro vienoks kiekis, parduotuvėje ar viešbutyje – kitoks, o mokykloje – dar kitoks. Kintamoji dalis daugiabučių gyventojams mažinama nuo 0,62 ir 0,47 Eur / kv. m (priklausomai nuo to, ar namas turi atliekų surinkimo šachtas) – iki 0,39 Eur / kv. m. Individualių namų gyventojams – nuo 0,24 iki 0,19 Eur/ kv. m.

Pvz.: Nuo 2018m. gegužės 1 d. kiekvienas sodo sklypo savininkas mokės už šiukšlių išvežimą ar jis naudojasi sklypu ar ne. 6a. savininkas kuris sodų naudojasi

sklypu mokės 16 eur. metinį mokestį, kurie nesinaudoja sklypu 10 eur. metinį mokestį.

Vilniečiai, norintys sužinoti nuo gegužės mėnesio įsigaliosiantį rinkliavos dydį, kviečiami pasinaudoti skaičiuokle.

„Nuo gegužės 1 d. kiekvienas būsto savininkas bus įpareigotas pasirūpinti savo atliekų tvarkymu. Ši sistema bus skaidri, informatyvi, lanksti, visiems vienodai suprantama. Rinkliava bus renkama į savivaldybės biudžetą. Mokėjimo pranešimus atliekų turėtojai gaus ne iš pastato administratoriaus ar bendrijos, o tiesiogiai iš savivaldybės. Mokėdami vietinę rinkliavą, vilniečiai mokės už švaresnę aplinką prie savo namų, už tyresnį vandenį ir grynesnį orą“, – sako V. Juodis.

Dvinarė rinkliava keičia iki šiol taikytą ydingą sistemą, kai vilniečiai mokėdavo vežėjams tiesiogiai arba per administratorius ir neretai vieno daugiabučio namo gyventojai už atliekų tvarkymą mokėdavo net keturis kartus daugiau, nei greta esantis kitas daugiabutis. Tuo tarpu apie 30 proc. miestiečių, gyvenančių nuosavuose namuose ir sodų bendrijose net nebuvo sudarę sutarčių su atliekų tvarkytojais, neturėjo atliekoms skirtų konteinerių.

Rinkliavos administravimą, apskaičiavimą, apskaitą, surinkimo kontrolę vykdys nauja savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“. Daugiau informacijos www.sivasa.lt

Š.m. balandžio 4 d. (trečiadienį) 16 val. Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje (adresas: Konstitucijos pr. 3, Vilnius) kviečiamas susitikimas su SĮ „VASA“ ir Savivaldybės atstovais dėl atliekų tvarkymo nuostatų įgyvendinimo Vilniaus mieste.

Susitikimo trukmė 2 val. (16:00 – 18:00)
Vieta: Tarybos posėdžių salė (Vilniaus miesto savivaldybė)