Patikslinimas po 2018.04.04 susitikimo su SĮ „VASA“ ir Savivaldybės atstovais dėl atliekų tvarkymo Vilniaus mieste

Išaiškinimas, kaip naudotis skaičiuokle, priklausomai nuo turimo nekilnojamojo turto –

  • Jei sodų bendrijoje turite sklypą be jokių registruotų statinių, skaičiuoklėje Nekilnojamojo turto kategorija pasirinkite „Į sodininkų bendrijų teritoriją patenkantys žemės sklypai“, o apmokestinamas SKLYPO plotas turi būti rašomas kvadratiniais metrais (pvz. 6 arai lygu 600 kv.metrams, Pastovioji mokesčio dalis už metus bus 10.81€, kintamoji dalis 5.99€, mokestis už metus 16€)
  • Jei sodų bendrijoje turite sodų paskirties pastatą ir jame NĖRA deklaruota nei vieno asmens gyvenamoji vieta, skaičiuoklėje Nekilnojamojo turto kategorija pasirinkite „Į sodininkų bendrijų teritoriją patenkantys žemės sklypai“, o apmokestinamas SKLYPO plotas turi būti rašomas kvadratiniais metrais (pvz. 6 arai lygu 600 kv.metrams, Pastovioji mokesčio dalis už metus bus 10.81€, kintamoji dalis 5.99€, mokestis už metus 16€)
  • Jei sodų bendrijoje turite sodų paskirties pastatą ir jame YRA deklaruota nors vieno asmens gyvenamoji vieta, skaičiuoklėje Nekilnojamojo turto kategorija pasirinkite „Gyvenamoji – individualūs namai“, o apmokestinamas plotas turi būti rašomas BENDRAS NAMO plotas kvadratiniais metrais (pvz. už 80 kv.metrų namą, Pastovioji mokesčio dalis už metus bus 14.42€, kintamoji dalis 14.48€, mokestis už metus 29€)
  • Jei sodų bendrijoje turite gyvenamosios paskirties pastatą ir nepriklausomai nuo to, ar jame YRA, ar NĖRA deklaruota nors vieno asmens gyvenamoji vieta, skaičiuoklėje Nekilnojamojo turto kategorija pasirinkite „Gyvenamoji – individualūs namai“, o apmokestinamas plotas turi būti rašomas BENDRAS NAMO plotas kvadratiniais metrais (pvz. už 100 kv.metrų namą, Pastovioji mokesčio dalis už metus bus 18.02€, kintamoji dalis 18.56€, mokestis už metus 36€)
  • Jei sodo sklype yra namas, bet jis neregistruotas, skaičiuoti pagal pirmojo punkto taisykles.

Jei savo nekilnojamuoju turtu nesinaudojate, yra galimybė nemokėti kintamosios rinkliavos dalies. Tokiu atveju atliekų administratoriui reikės deklaruoti, kad komunalinių atliekų surinkimo paslauga jums nereikalinga ir turėsite pateikti prašymą bei dokumentus, įrodančius nesinaudojimo nekilnojamuoju turto objektu laikotarpį (pvz. elektros tiekėjo išduotą pažymą apie per mėnesį sunaudotą elektros energiją, sunaudota elektros energija neturi viršyti 10 kWh). Pastoviąją rinkliavos dalį mokėti turėsite bet kokiu atveju.

https://sivasa.lt/lt/naudinga-informacija-ir-nuorodos/vietines-rinkliavos-skaiciuokle/

Dar kelios žinios –

  • Kas turi individualius konteinerius, jie iki 2018.05.01 bus sužymėti lipdukais. Kiekvieną kartą išvežamos atliekos bus pasveriamos. Tai neturės įtakos 2018 m. mokesčiui. Sveriama bus tam, kad būtų galima apskaičiuoti bendrą išvežamų atliekų vidurkį  kiekvienai nekilnojamo turto kategorijai atskirai.
  • Dabartinės sutartys su UAB Ecoservice nustos galioti nuo 2018.05.01. Naujų sutarčių pasirašinėti nereikės. Sąskaitas gaus visi sodų bendrijos sklypų savininkai iš Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (SĮ „VASA“).
  • Sąskaitos už 2018 metus  nekilnojamojo turto turėtojams bus išsiųstos deklaruotos gyvenamosios vietos adresu gegužės – birželio mėnesiais. Vienoje sąskaitoje matysite mokestį už 8 likusius šių metų mėnesius, joje bus įtraukta rinkliava už visus jūsų turimus nekilnojamojo turto objektus (butą, sodą, garažą ar pan.) . Sąskaitą galima bus apmokėti iš karto už visus metus, arba už ketvirtį.
  • Sąskaitos už 2019 metus bus išsiųstos iki 2019.03.31. Pati mokėjimo tvarka ir tarifai gali keistis.
  • Jei turtas priklauso keliems bendrasavininkams, rinkliava bus apskaičiuojama kiekvienam apmokestinamo nekilnojamojo turto objekto bendraturčiui proporcingai jo valdomai tokio nekilnojamojo turto objekto daliai.
  • Kas turite individualius RŪŠIAVIMO konteinerius, tų aptarnavimas kurį laiką gali šiek tiek sutrikti. Kol kas konkurso tvarka nėra išrinktas rūšiuojamas atliekas išvežanti įmonė, bet iki rudens situacija turėtų paaiškėti ir susitvarkyti.
  • Kas neturi komunalinių atliekų konteinerio ir nori jį įsigyti, nuo 2018.05.01 turi kreiptis šiais kontaktais (konteineris bus suteikiamas nemokamai):  SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“  Smolensko g. 5, LT-03202 Vilnius, Tel. 8 650 04 949  El. paštas rinkliava@sivasa.lt
  • Ateityje daugės stambiagabaričių atliekų aikštelių – šiuo metu Vilniuje jos yra 5, žadama, kad bus 12.

SB Mozaika valdyba