Nemokamų kompostavimo dėžių dalinimas

Artimiausiomis dienomis savivaldybės darbuotojai atveš likusią partiją kompostavimo dėžių.

Kas jau pasirašėte sutartis, informuosiu Jus el.paštu ar telefonu dėl atsiėmimo.

Visi kas dar nespėjo ir norėtų dėžių, susisiekite su manimi telefonu 861677723 (Ala) ar el.paštu valdyba@sbmozaika.lt .

Jei kas seniai turite kompostavimo dėžę, galite imti naują.

Jei jūsų sklypas didesnis nei 6 arai, galite paimti dvi dėžes.

Šiai dienai turime apie 15-20 atliekamų dėžių.

Šiek tiek apie kompostavimo naudą

Kompostuojant biologiškai skaidžias atliekas galime turėti nemažą naudą – gauti vertingą medžiagą – kompostą, kuriuo pagerinsime dirvožemio kokybę. Jei neauginate daržovių, kompostą galite naudoti gėlynams, tujų, vaismedžių sodinimui ir t.t.  Subrendęs kompostas yra nepamainoma trąša nualintam dirvožemiui atgaivinti, maistingųjų medžiagų balansui atstatyti ir jame susikaupusioms kenksmingoms medžiagoms pašalinti.

deze

Nuotraukoje: kompostavimo dėžė, kurios matmenys 0,9×0.91×1,31 m, svoris 12 kg, talpa 800 l.

TINKAMI KOMPOSTUOTI DALYKAI – Gyvūnų mėšlas (ne kačių ir šunų), popierius, popieriniai rankšluosčiai, kavos tirščiai ir filtrai, medvilniniai ar vilnoniai skudurai, kiaušinių lukštai, dulkės iš dulkių siurblio, drabužių pūkeliai iš džiovyklės, židinio pelenai, vaisiai ir daržovės, nupjauta žolė, šiaudai ir šienas, šakos, naminiai augalai, lapai, riešutų kevalai, sudraskyti laikraščiai, arbatžolės ir arbatos pakeliai, medžio atplaišos, pjuvenos, dantų krapštukai, sudegę degtukai ir pan.

NETINKAMI (ir kodėl) KOMPOSTUOTI DALYKAI – Mėsos, žuvies, kiaušinių ar vištienos likučiai (sukelia kvapą, traukia parazitus), pieno produktai (sukelia kvapą, genda, traukia parazitus), riebalai, aliejus, taukai (sukelia kvapą, traukia parazitus) , naminių gyvūnų atliekos (šunų ar kačių išmatos, kačių kraikas, juose gali būti bakterijų arba parazitų), pesticidais užnuodytos atliekos iš sodo/daržo/kiemo (gali nužudyti kompostuojančius organizmus).

Valdybos narė Ala